Blogg

Hund i bil

Själv har jag vid det här laget spenderat många, många, MÅNGA timmar med att leta hundbur. Först hade jag tänkt ha lastgaller och grindar bara, men sen var en bekand med i en bilolycka med sina små pudlar. Rutorna gick sönder och det var glassplitter överallt! Som tur var satt hennes pudlar i en transportbur av plast. (Sån man har vid flygresor). Tack vare det fick de endast några få, små skärsår. hade de varit lösa i bilen hade de dels slungats runt i bilen och dels kunnat tagit sig ut genomnågon av de krossade rutorna och spungit chockade och skadade på skogen. HUAGråter Efter det började jag fundera på bur till mina pudlar.

Enligt jordbruksverket ska en bur vara:

Om du använder en bur eller liknande för transporten i personbilen ska varje hund ha minst följande utrymme:

  • Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. gånger 1,10,
  • Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
  • Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.  

Mer finns att läsa på http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterahundar.4.207049b811dd8a513dc80001498.html

Detta betyder att mina hundar behöver en bur på 80cm hög. På marknaden är den högsta 72,5 cm, å jag har letat!! Tänkte att det får bli så att jag får beställa en specialbyggd bur. Jag har ju några hundar och har faktiskt bytt bil bara för att få höjden och platsen till alla mina pälsbollar. De flesta tillverkar ju stålburar. Nackdelen med dem är att vikten blir rätt hög. Jag hade tänkt ta ur baksätet på bilen och på så sätt nyttja bilens fulla utrymme. Detta gör att jag måste ta ur buren och montera i det för varje besiktning. En baggis, men så fick jag höra något mer. En påläst valpköpare, Tack Marie!, som också letat bur informerade mig om krocksäkerheten. Det visade sig att en stålbur ÄR krocksäker för hundarna. Men inte för oss människor. Vid en kollision (1 av 7 är bakifrån) skjuts buren in i baksätet där dina barn sitter, eller som i mitt fall in i framstolarna där vi sitter!!!

Ett annat alternativ är aluminiumbur. Ett lättare material som vid kollision deformeras lite, inte tillräckligt för att mosa hundarna, men tillräckligt för att inte mosa människorna. Har dock inte hittat någon bra tillverkare för mina behov.

Eftersom jag även har valpar som ska skjutsat, som dreglar och kräks. Vuxna som drar in grus och annat skräp i bilen, har jag även kommit fram till att helbotten på buren samt lite täckande på sidorna är något jag vill ha.

Valet har nu därför fallit på Variocage, som nu efter semestern släpper en ny, större bur med höjden 84,5 cm. Den har deformerings zoner och vid en kollision skjuts den kontrollerat ihop, för minsta skadeverkan. Den enda bur på marknaden som är krocktestad "på riktigt". Agria anser buren vara så säker att vid olycka behöver inte hundägaren ens betala självrisk för ev skador på hunden.

Ett sak till jag lärt mig, bland många i denna bur djungel, är att utställningsburar i bilen, de hindrar endast hunden från att röra sig fritt. Vid en kollision blir hunden spetsad av de klena stålstänglarna. Usch, fy och hua.

Tar tacksamt emot tankar, tips och råd gällande hund säker i bilenCool

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.02 | 01:34

Hej!

Jag söker en storpudelvalp, är läkare och bor med sambo och en annan pudel (dvärg) men är intresserad av valp så kanske ej är rätt sida??

Hör gärna av er

...
03.02 | 10:47

Hej vi är en familj som vill ge mycket kärlek till en lite äldre storpudel!
Haft pudlar inom familjen tidigare.
Tack
Mvh///Johanna

...
22.01 | 19:52

Hej önskar köpa en lite äldre Storpudel, haft tik. Mvh monica

...
12.12 | 20:39

Hej!
Familj med två stora barn, har en 9 årig liten pudel idag. Önskar bli fodervärd åt en storpudeltik. Hör av dig om du vill veta mer!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS