Blogg

Frustrerad

Ibland kan man bli lite frustrerad som uppfödare. Vissa människor verkar tro att man som uppfödare bara sitter i valphagen och gosar med valparna hela dagarna samt skriver, ringer och skickar bilder till valpintresserade. Ja, det vore nog mysigt om det var så, men vi har ju inte bara en valpkull att ta hand om. Vi har egna hundar, oftast några stycken. De behöver uppmärksamhet, träning, pälsvård m m. Vi har ett arbete att sköta, för trots att många tror att vi tjänar såååå mycket pengar på att sälja valpar, så ser inte verkligheten ut så.

De kostnader våra hundar kostar oss i mat, försäkring, veterinärvård, utställningar, kurser m m är inte lite. Samt att en valpkull inte är gratis. Först ska tiken vårdas, hälsoundersökas och ställas ut. Sen ska språngavgift och valpavgifter betalas till hanhundsägaren, samt resa och uppehälle vid parning. Oftast får man åka långt för att para. Sen extra mat till tik och valpar, samt stamtavlor (de är inte gratis ifall någon trodde det), veterinärbesikning, vaccination och chipmärkning av valpkullen. Bara kostnaden för tvättmedel, vatten, el att tvätta fällar från valphagen är enorm! Tvättmaskinen går hela dagarna när jag har en valpkull. Alla tidningssäckar när man städat valphagen x antal gånger per dygn, som måste köras till tippen. Ja, listan på de kostnader vi hunduppfödare har, är enormt lång!! Det tänker ingen på! De flesta räknar antalet valpar x det pris vi säljer dem för och tycker, oj vad bra de tjänar! Men ack vad man då bedrar sig Ha ha!

Vissa valpintresserade verkar även tro att vi uppfödare sitter i våra källare och på beställning producerar valpar. Helt osant det också. En tik löper oftast 2 ggr/år. Hon kan endast paras de få dagar hon är i höglöp. Det är en konst att vid varje tillfälle och för varje tik avgöra när detta är. Sen gäller det att i god tid suttigt framför datorn i timmar, i veckor, under månader och hittat en hane som är lämplig att para med. det gäller även att hitta en back-up hane, för det händer faktiskt att hanar inte parar. Det händer även att tiken inte gillar hanen man valt.  Har man tur, får man till en parning. Det dröjer minst en månad innan man säkert kan konstatera om tiken blivit dräktig, eller inte. Även om man gör ultraljd. Sen får man vänta igen. Vänta på att se hur många valpar det blir. Hur många av varje kön, och vilka färger. På hundar kan man med hjälp av ultraljud ta reda på efter halva dräkrigheten om tiken är dräktig. Man kan även röntga tiken i slutet av dräktigheten för att se hur många valpar det är. Man kan inte se vilket kön och vilken färg de har. Jag ultraljudar nästan aldrig. Då ska det vara för något alldeles speciellt, Jag har aldrig röntgat en tik. Min åsikt är, varför utstätta tiken för stress, och bakterier samt smittor hos veterinären?!

Men jag gör det inte för pengar. Detta är min hobby, min passion, min livsstil och min friskvård. Det är mycket arbete och tid, men sååååå givande och roligt. Man träffar även helt underbara människor, varav många har blivit nära vännerHjärta

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Ulla | Svar 18.03.2016 22:19

Ja du Åsa, det är inte "bara", det där som många tror är så enkelt. Som matte till en hane så har även jag lärt mig att det inte är så "bara".
Men underbart :-

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.02 | 01:34

Hej!

Jag söker en storpudelvalp, är läkare och bor med sambo och en annan pudel (dvärg) men är intresserad av valp så kanske ej är rätt sida??

Hör gärna av er

...
03.02 | 10:47

Hej vi är en familj som vill ge mycket kärlek till en lite äldre storpudel!
Haft pudlar inom familjen tidigare.
Tack
Mvh///Johanna

...
22.01 | 19:52

Hej önskar köpa en lite äldre Storpudel, haft tik. Mvh monica

...
12.12 | 20:39

Hej!
Familj med två stora barn, har en 9 årig liten pudel idag. Önskar bli fodervärd åt en storpudeltik. Hör av dig om du vill veta mer!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS