Blogg

Kastrering

I vissa länder är det normalt att man kastrerar alla hundar som inte ska gå i avel. Så gör vi inte i Sverige. Av princip anser inte att man ska kastrera bara för att det fakta att man har en hane. Eller en tik för den delen. Löpet är en naturlig del i en tiks liv, avel eller inte. Däremot anser jag det självklart att man ska kastrera en individ där det gynnar individens välbefinnande och hälsa. En hanhund som matstrejkar och ylar dagar i sträck när grannarnas tikar löper flera gånger per år. Eller en tik som lider väldigt av skendräktighet och blir väldigt nedstämd lång tid efter löpen.

Alva fick ju livmoderinflammation i okt-16 så hon kastrerades då eftersom det är det effektivaste botemedlet. Hon läkte supersnabbt, återhämtade sig på nolltid och har sedan varit mer glad, lekfull, social och pigg än på många år. Den ökade matlusten kom efter ca 4 mån på henne, men vi tänker oss lite för med hur mycket mat och motion vi ger så håller hon sig lagom i hullet. Visste jag att alla individer blev som hon efter kastrering, skulle jag kastrera alla mina pudlar som inte går i avel.

I oktober tvingades vi även säga adjö till vår äldsting, Ida. Så helt plötsligt hade flocken på kort tid tappat båda sina ledare. Alva var då näst äldst och delade ledarskapet för flocken med Ida, för Ida var ingen riktig ledartyp. Näst på tur stod nu Bliss. Bliss är heller ingen ledartyp. Hon vantrivdes med sin hastigt påtvingade ledarroll. Övriga i flocken hade inte den respekten för Bliss som ledare och vi hade ett allmänt kaos i flocken. Bliss var sur och grinig. Flera konflikter mellan individer. Dessutom hade Bliss börjat bli mer och mer skendräktig sista löpen efter sina kullar 2014 och 2015. Så efter noga övervägande och i samråd med veterinär kastrerades Bliss 11/5. Så glad och tacksam idag att jag vågade ta det beslutet. Bliss mår toppen! Flocken är harmonisk och GrandPrix är en utmärkt ledare för den.

Så nu råder harmoni. Bliss har blivit spallig och glad igen. Njuter av att slippa ansvaret som ledare.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.02 | 01:34

Hej!

Jag söker en storpudelvalp, är läkare och bor med sambo och en annan pudel (dvärg) men är intresserad av valp så kanske ej är rätt sida??

Hör gärna av er

...
03.02 | 10:47

Hej vi är en familj som vill ge mycket kärlek till en lite äldre storpudel!
Haft pudlar inom familjen tidigare.
Tack
Mvh///Johanna

...
22.01 | 19:52

Hej önskar köpa en lite äldre Storpudel, haft tik. Mvh monica

...
12.12 | 20:39

Hej!
Familj med två stora barn, har en 9 årig liten pudel idag. Önskar bli fodervärd åt en storpudeltik. Hör av dig om du vill veta mer!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS